dinsdag 10 juni 2014

Onkruid op tafel: Vlierbloesem

Overal zie je nu (half mei tot half juni) die zoetgeurende vrolijke witte schermen en straks, in augustus en september de dieprode bessen. Van deze boom heb je dus dubbel plezier! (realiseer je wel dat wanneer je alle bloesem uit een boom plukt, je daar in augustus geen bessen zult vinden ;) Bovendien is het een boom die een rol speelt in sprookjes en bijgeloof, bijvoorbeeld het sprookje van vrouw Holle. Vroeger werd de Vlier bij elk huis geplant om de boze geesten te weren, ook houdt een vlier vliegen op afstand en zorgt hij ervoor dat het vee gezond blijft en de melk niet zuur wordt.

De vlier is geneeskrachtig. De Romeinen en Grieken gebruikten de Vlier al als 'een volledige medicijnkast', en ook nu nog kent de vlier veel toepassingen: de bladeren worden gebruikt bij kneuzingen, verstuikingen, wonden en winterhanden. De bloesems zijn waardevol in de behandeling van verkoudheid, griep en bij allerlei aandoeningen van de bovenste luchtwegen. Vlierbessen en vlierbloesem hebben ongeveer dezelfde werking en ze komen bovendien van pas bij reumatische klachten.

Pluk de vlierbloesem bij windstil, droog weer. Zoek de schermen uit die helemaal open zijn en mooi wit met een beetje gelige waas erover. Dat is het stuifmeel en juist het stuifmeel heeft veel smaak, was de vlierbloesem dus niet, maar pluk op een schone plek boven heuphoogte. Wanneer je beignets wil maken kun je de steel van het bloemscherm gebruiken als handvat en zo het scherm makkelijker door het beslag te halen. Wil je taart, siroop, gelei of champagne maken dan is het beter alleen de bloemen te gebruiken. Het groen van de plant smaakt vies en is licht giftig. Wanneer je de geplukte schermen eerst een dagje laat verwelken (dat gaat het beste in een plastic zak) zul je merken dat de bloemen heel gemakkelijk loslaten van de steeltjes.

Er zijn twee soorten vlier. De gewone vlier (sambuca nigra) en de bergvlier (sambuca racemosa). De bergvlier is giftig. Bessen, blad, bast, dus: alles. Eigenlijk lijken ze niet erg op elkaar. Het bloemscherm van de vlier is een plat scherm met alle bloemmetjes ongeveer op dezelfde hoogte. Dat van bergvlier is een rommelig bolletje. De bessen van gewone vlier zijn diep paars, bijna zwart, die van de bergvlier rood. Gewone vlier wordt wel 5 meter hoog, bergvlier niet hoger dan 2 meter. Bovendien bloeit de bergvlier veel later dan de gewone vlier.

Hier vind je een goed recept voor vlierbloesemchampagne.
En hier een lekker recept voor vlierbloesemsiroop.
Hier een leuk recept voor vlierbloesembeignets.

Dit is ook een bijzonder recept, Vlierbloesemkrullen, gevonden op Sudderpotje.nl

je kunt vlierbloesem ook in de salade gebruiken
en als toetje...

vlierbloesem-rabarber taart!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten